Blog

Březen – Měsíc knihy

autor: | 4. 3. 2024 | Ostatní

Celý tento měsíc si můžeme přát vše nejlepší k svátku. Je totiž Měsíc knihy – svátek knih, čtení, čtenářů a knihomolů. V dnešním článku vzdáme této slavnostní události hold a dáme si nějaké tipy na to, jak svátek oslavit.

Stručná historie akce aneb Proč březen patří knihám?

Březen je měsícem knihy již od roku 1955, tedy bezmála 70 let. V 50. letech 20. století začala i vlivem komunistické ideologie a cenzury upadat popularita knih. Ministerstvo kultury a další organizace (např. Svaz československých spisovatelů) chtěly neblahou skutečnost zvrátit, a proto se rozhodly knihy řádným způsobem zviditelnit. Březen se tak oficiálně stal měsícem knih, knižních akcí a literárních soutěží. Po roce 1989 měla akce na mále, jelikož byla spojena s padlým režimem. Nakonec se však projekt od minulosti oprostil a je tu s námi dodnes.

Jak oslavit Měsíc knihy?

Jděte do knihovny!

Březen je ideální měsíc pro návštěvu knihovny. Procházení mezi regály či vybírání nových (i poněkud ohmataných) knih v klidném a tichém prostředí má prokazatelně terapeutické účinky. 😊 Knihovny v březnu často pořádají různé knihomolské akce, koná se i tradiční Noc s Andersenem. Pokud průkazku do knihovny nemáte, můžete Měsíc knihy oslavit tak, že se zaregistrujete jako čtenář. Některé knihovny navíc v březnu odpouštějí novým čtenářům registrační poplatek, tak proč toho nevyužít? Plán na tento měsíc je tedy jasný: Najděte nejbližší knihovnu, nebo si klidně udělejte výlet do nějaké vzdálenější a oslavte svátek čtenářů.

Navštivte knihkupectví

Spousta knihomolů musí od svého okolí poslouchat otázky typu: „Nemáš těch knih moc?“ či „Vážně si potřebuješ koupit další knihu?“ V březnu můžete těmto otázkám učinit přítrž – je přece Měsíc knihy, tak jak jinak oslavit tento svátek než koupí nového čtiva? Své běžné nakupovací návyky navíc můžete oživit něčím speciálním: kupte si knihu žánru, který běžně nečtete, nebo si vyberte nový příběh pouze na základě obálky (nečtěte ani anotaci) a nechte se překvapit. Možná objevíte dalšího oblíbeného autora.

Pořiďte si vstupenku na Svět knihy

Pokud vám to finanční a časové možnosti alespoň trochu dovolí, kupte si lístek na Svět knihy. Největší knihomolský svátek se sice koná až (už) v květnu, ale vstupenky seženete již teď. Na pražském Výstavišti na vás budou čekat besedy, autogramiády českých a zahraničních autorů či stánky vašich oblíbených knihkupectví. Letos si navíc na své přijdou milovníci Franze Kafky a německojazyčné literatury.
Vyzkoušejte nový formát čtení
Možná stejně jako já patříte ke staromilcům a nedáte dopustit na papírové knihy. Občas nám však nemusí klasický formát vyhovovat, a my se tak zbytečně ochudíme o skvělý příběh při uklízení nebo čekání na poště. Pojďme se v březnu zbavit předsudků a vyzkoušejme e-knihy, audioknihy či grafické romány. Uvidíte, že čtení najednou získá nový rozměr. A pokud vám to nebude vyhovovat, můžete se v klidu vrátit k papírovým knihám.

Čtěte

Tohle je ten nejuniverzálnější, nejlogičtější a patrně nejlepší způsob oslavy. Čtěte knihy nové i ty, co vám již nějakou dobu leží na nočním stolku, klasiku, romantiku, fantasy – zkrátka cokoli, na co budete mít chuť (myšleno obrazně ). A hlavně, čtení si užívejte!

A jak oslavíte Měsíc knihy vy?

Přeji krásný, pohodový a čtivý březen😊.

Autor: Míša Nevřivá
Kresba: Lenka Nevřivá
Koláž: Adel

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

Zrození legendy loupežníka Nikoly Šuhaje

Zrození legendy loupežníka Nikoly Šuhaje

Ke knihám Ivana Olbrachta se typický středoškolák příliš často nedostane. V maturitní četbě se sem tam mihne Golet v údolí, ale jinak je Olbracht autorem spíše pro studenty bohemistiky. Přesto bych dnes chtěla poukázat na jedno dílo, konkrétně na jednu literární...

Václav Bolemír Nebeský aneb kdo byl milenec velké spisovatelky?

Václav Bolemír Nebeský aneb kdo byl milenec velké spisovatelky?

Václav Bolemír Nebeský, v době národního obrození velmi oblíbený básník, který byl dokonce považován za nástupce Máchy. Dnes ho ale známe spíše jako milence spisovatelky Boženy Němcové. Pojďme si představit muže, jehož talent byl zapomenut. Václav Bolemír Nebeský se...